Elin Floberghagen

Elin Floberghagen – NPs nye «general»


Av Wibecke Lie


Elin Floberghagen (47) er et kjent navn i norske pressekretser, ikke minst fra sine ti år i Norsk Journalistlag fra 2003 til 2013. De siste årene har hun vært administrerende direktør i Fagpressen, presseorganisasjonen for fag- og nisjemedier, men er nå nyvalgt generalsekretær i Norsk Presseforbund. Tiltredelsestidspunktet er foreløpig uklart.


Den nye NP-generalsekretæren er fra Skotbu, en skogbygd i Ski kommune, og jobbet som journalist i lokalavisen Østlandets Blad fram til 2003 da hun overtok nestledervervet i NJ. Fra 2007 til 2013 var hun leder i organisasjonen.


Styreleder i NP, Gunnar Kvassheim sier til Medier24 at han er veldig glad for å kunne ansette en så erfaren og kompetent medarbeider.


-Jeg tror dette blir en god leder innad og utad med tanke på at vi skal fremføre vært budskap tydelig. Elin har bred erfaring fra pressearbeid og kjenner til det som skjer i redaksjonene, sier han.


På spørsmål fra Presseveteranen om hva hun ser som de største utfordringene norske medier står overfor i disse økonomisk trenge tider, svarer Floberghagen:


- Jeg tror at finansieringen av journalistikken fortsatt kommer til å være under press fremover. Det presser frem behov for viktige redaksjonelle prioriteringer. Det er avgjørende for samfunnet at mediene er i stand til å dekke de viktige sakene, i lokalsamfunnet, innenfor ulike fagområder og nasjonalt. Jeg tror det er fare for at det oppstår blindsoner, saker og felt som ikke blir dekket godt nok, når medienes økonomi svekkes. Det norske mediemangfoldet er fortsatt både unikt og verdt å ta vare på.


Den nyvalgte generalsekretæren legger også stor vekt på presse-etikk og mener Presseforbundet kan bidra sterkt også på dette området.


-Norsk Presseforbunds hovedjobb er nettopp presseetikk. Det innebærer å behandle klager gjennom PFU, men også å utvikle Vær varsom-plakaten i tråd med at det oppstår nye problemstillinger. Det er også viktig å jobbe for økt forståelse for betydningen av kritisk og uavhengig journalistikk. 


 

Og til slutt: -Kjenner du til Presseveteranene i Norge?

- Det gjør jeg absolutt, særlig fra min tid i Norsk Journalistlag. Samtalene med NJ-nestor Trym (Trygve Moe) var noe jeg alltid satte stor pris på, sier den påtroppende generalsekretæren i Norsk Presseforbund.